Dieta przy artretyzmie

Dieta przy artretyzmie ma za zadanie obniżenie stężenia kwasu moczowego, a tym samym zmniejszenie przykrych objawów.

Szczególnie nieprzyjazna jest żywność przetworzona oraz ta zawierająca konserwanty, stąd należy w pierwszej kolejności wyeliminować tzw. gotowce i wprowadzić posiłki przygotowywane w domu, ze świeżych produktów. Należy uważać na duże ilości kwasów tłuszczowych (znajdziemy je w olejach, w tym kukurydzianym, słonecznikowym, oraz w margarynie roślinnej), które nasilają stany zapalne. Artretyzmowi nie sprzyja pszenica, gluten, mleko oraz przetwory mleczne, w tym sery pleśniowe.

Eksperci i dietetycy wskazują, że w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów najlepsze efekty daje dieta wegetariańska, wzbogacona w tłuste ryby z zimnych mórz. Zamiast ostrych przypraw czy gotowych mieszanek najlepiej stosować bazylię, cząber, imbir, kurkumę, anyż i goździki, które wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszają ból, sztywność stawów, a także obrzęki.

Dieta przy artretyzmie

Dieta przy artretyzmie

Ogólne zasady żywieniowe przy artretyzmie sprowadzają się do:

  1. Ogranicz lub najlepiej całkowicie wyeliminuj czerwone mięso oraz podroby.
  2. Unikaj spożywania żywności wysoko przetworzonej oraz z konserwantami, w tym wędlin.
  3. Wyeliminuj alkohol, słodycze i białe pieczywo.
  4. Zwiększ podaż warzyw, najlepiej ciemnozielonych, i jedz je na surowo.
  5. Posiłki przygotowuj na parze bądź jako gotowane.
  6. Nie doprawiaj ostrymi przyprawami i solą, stosuj za to zioła.
  7. Zabronione są wywary oraz sosy na bazie mięsa, podroby, dziczyzna, galarety.
  8. Zwiększ ilość przyjmowanych płynów, głównie wody, która pomaga wypłukiwać kwas moczowy z organizmu (8-16 szklanek dziennie).

Artretyzm nie bez powodu był nazywany „chorobą bogaczy” – wszystko przez to, że ci kiedyś jedli niezdrowo, tłusto i bardzo słodko. Dzisiaj jednak ryzykiem tej choroby obarczony jest każdy, zwłaszcza osoby nieprowadzące zdrowego trybu życia. Mimo że jest to choroba niewyleczalna, możemy zmniejszyć jej objawy lub opóźnić ich wystąpienie. Zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna oraz terapia lecznicza mogą obniżyć ryzyko nawracających ataków dny i spowolnić postęp uszkodzenia stawów.

Kiedy iść do lekarza

Jeśli wystąpi nagły, intensywny ból w stawie, skontaktuj się z lekarzem. Dna moczanowa, która nie jest leczona, może prowadzić do nasilenia bólu i uszkodzenia stawów. Natychmiast skontaktuj się z lekarzem, jeśli masz gorączkę, a staw jest gorący i zaogniony, co może być oznaką artretyzmu!

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

 

____

Bibliografia:

  1. „Dna moczanowa – zalecenia dietetyczne”, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej IŻŻ, źródło: https://ncez.pl/upload/zalecenia-dietetycy_cdo_ncez_dna_moczanowa_2019.pdf (dostęp: 29.02.2020)
  2. „Zalecenia żywieniowe w dnie moczanowej”, oprac. dietetyk Maria Greń, Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Świdnicy, źródło: http://www.szpital.swidnica.pl/wp-content/uploads/2019/03/Zalecenia-%C5%BCywieniowe-w-dnie-moczanowej.pdf (dostęp: 29.02.2020)

 

  1. „Występowanie i leczenie dny moczanowej w Polsce. Analiza, wskazania, rekomendacje”, Raport Instytutu Ochrony Zdrowia, 2015, źródło: https://www.researchgate.net/publication/281716789_Wystepowanie_i_leczenie_dny_moczanowej_w_Polsce_Analiza_wskazania_rekomendacje (dostęp: 29.02.2020)

 

  1. „Diseases & Conditions: Gout”, Mayo Clinic, źródło: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/diagnosis-treatment/drc-20372903 (dostęp: 29.02.2020)